четвртак, 27. април 2017.

НАРОД ПОБЕДИО СОПСТВЕНУ ДРЖАВУ

           Даје се на знање да ће у петак, 28. априла 2017. у 7 увече на сајту "Блица" бити у целости приказан, значи, премијерно на интернету, филм "Мора да ово није све". Ја сам га гледала. Био је то мој први и једини одлазак на филмску премијеру. После тога сам одмах 03. 12. 2015. написала овај текст и он је први имао више од 1.500 читалаца. За мене, баку на умору, то је била радост. А јесмо, брате, победили :) И треба ово да одгледамо на "Блицу" да знамо да можемо опет. Увек. Ово су наше мале личне револуције, личне победе добра над злом. Ево тог текста:


            Вести! Вести! Најновије вести – „Народ победио државу“.
Који народ? Наш! Коју државу? Нашу! Па изем ти таку државу кад ми овакви никаки можемо да је победимо. Вала баш. Али нисмо победили само државу, победили смо смрт. Како? Вером! Шта прича, бре, ова? (То сам ја). Причам истину. И то кроз филмску критику. Па јесам ли писала филмску критику до сад? Нисам, па шта. Ионако то више не постоји.

            Гледала сам синоћ у Сава центру филм „Мора да ово није све“. Био је то мој први одлазак на филмску премијеру за ових мојих седам деценија. Не волим премијере, јер тад ствараоци чекају суд публике. Напето, стрепња... Што ја то да правим људима...? Али ово синоћ није било тако. Није било црвеног тепиха, смокинга, није дошла чак ни публика – дошли су Људи, обични Људи, са свом силином љубави и доброте. Тога нема ни у Холивуду, ни у Боливуду. Србија! Ср-би-ја!

            Филм је докоументарни, о једној девојчици која се на смрт разболела, и о једном момку. Одлучио човек да прода своје дресове које је имао и које је волео, како би непознатој девојчици помогао да скупи новац за лечење. Скупљала деца из разреда паре, скупили хиљаду динара, а њој је требало триста хиљада евра! Еј! Њих двоје, девојчица Нађа и тај момак Јован, ишли су у исту основну школу „Иво Андрић“, на ободу Београда, општина Раковица. „Црвена Раковица“ некад од радника, сада завијена у црно због „реформи“... Ни једна фабрика не ради“, каже се у филму, али се пика фудбал, види се у филму. Сиротиња, рекло би се, када не бисмо знали да је реч „богат“ настала од речи „Бог“.            Директор школе, суви генијалац, такав и треба да буде директор школе – све је хтео: да се у школи направи аукција дресова, да се скупи која хиљада евра... И све урадио.. А остатак – Бог зна. Но, ниједан медиј у Србији није се ништа посебно потрудио да позове народ на аукцију. А Нађин сат откуцавао је крај... Новинарство се свело на информацију, одрекло се покретања друштва.

            Два конзилијума лекара у Београду нису дала предлог држави да Нађи плати трансплатацију коштане сржи у Фрајбургу. Браво, мајстори, свака вам част! Шта се онда деси?

            Онда Јован оде на гроб Патријарха Павла и помоли се. Да, то је поента приче, али је нема у филму, јер се подразумева. Ма ништа се, бре, не подразумева! Поента је управо жива Јованова вера, кад стварно верујеш да ће бити... И дело, јер вера без дела је мртва вера. Помоли се он и пошаље на Фб „Блица“ обавештење о аукцији. 

То тамо стигне до спортског новинара који је православни верник, који има једног од уредника који је такође верник. Ено их, посте на води. И изађе текст – да се смрзнеш. Ал` није лепота у том тексту. То Бог напише, ти само куцаш. Бог само пошаље коме треба, неком свом, зна Он своје људе. Дакле, није, кажем, величина у том тексту, мада је од њега кренула лавина. Лепота је што други колега, спортски новинар из конкурентске куће, у филму каже: „И онда, срећом, појави се прича у „Блицу“. Е, то је велична филма и тог човека! Да ти данас неко у Србији од колега каже да си урадио добру ствар...?! Па то се није десило од Првог светског рата. Ту смо победили себе, јер је била важна Нађа, а не сујета. Спортски новинари, то је друга фела од политичких аналитичара. Они су, овог пута, анимирали спортисте и друге колеге. Просто раде на другу мустру.  Добро, и Зоран Кесић, свака му част. Нису му продужили уговор. Ваљда ће се негде запослити. Ако ништа, правац на гроб Патријарха Павла. Чуда се дешавају.

 Сви ови људи су одани Богу, мада не морају то да знају, не морају да имају освешћену веру, јер Бог јесте љубав, доброта, милосрђе, акција. Тога је, у овој причи, било на претек. Неко ће можда рећи „Какве то има везе с Богом? Ја сам атеиста, а помогао сам“. Рећи ће то зато што не зна да је Бог управо то осећање доброте, то осећање правде, то осећање љубави, истине, радости у заједништву... То је Бог, само то мора неко да ти каже. Бог је доживљај доброте, емоција, не традиција. Е сад, за неке мантије доброта је у добрим колима, џип, евентуално ауди. Тај ће ти прича једно, и то за паре, а радиће друго. Бог је ово – молиш се, ћутиш и радиш.

И, доброооо, народ скупи, не триста хиљада него - пола милиона евра! Неко сто динара од пензије, неко 20.000 евра. Била аукција и у Новом Саду. Тамо најпре – мртво море медијско. Опет текст у „Блицу“ – „Војводино, сад се покажи“ и Нови Сад се покаже, кик боксер и другари. Аукцију водили ови генијалци... Ау, како се зове емисија? Ова тројица. Сетићу се. Бем ти, гледаш, смејеш се и плачеш. Па један смо народ, ал то тек сад осетиш.

Скупило се за две операције, јер прва није успела. Притом зафали још неких 15.000 € за неке додатне тестове, али – нема.  Нема ни од куд да падне. И у тај час, јави се нека жена из Немачке, као она ће да помогне, али... Нада се топи. Смрт чека да исцури време. Но, Бог те паре – хоп, уплати преко Рингијера, немачког власника „Блица“, баш толико, у кинту. Да не верујеш. Средила та жена. Добар човек из Фрајбурга примио је Нађине родитеље на конак за то време. На седам месеци. Био и на премијери. Нађин отац га позвао да се попне на бину, кад је већ дошао, све оставио и дошао. Седам месеци је Нађа била тамо, није мало. 

А ово што је „Рингијер“ уплатио!... Еј, тај „Блиц“ доживљавам као атеистичку новину милион посто, ал видиш, Бог се пројављује свуда. Значи, кажем себи, мани предрасуде и пусти Бога да ради. Свуда Он има своје људе. Мора народ негде да ради, да заради за леба.

И Нађа је оздравилаааа. Вратила се. Разред клицао „Нађа, ми те волимо“. Учитељица, као крхка птичица, лебдела је над децом. Учитељица као из бајке. А ми дозвољавамо да такве понижавају. То ти је као да вешају анђеле... После годину дана, девојчица је опет била на контроли – здрава је као дрен. У међувремену, нацртала је Јовану супермена и написала „Ти си мој херој“. Сви смо плакали, зарозали се, цео Сава центар. Ама сви. Катарзу доживели!

Јован и новинар из „Блица“ нашли су се једног дана на гробу Патријарха Павла – мора се опет. Јован је, због ангажовања око аукције, остао без посла у једном кинеском ресторану. И Бог опет пошаље, не изневери. Јован добије посао. Али, после годину дана. Добро, опет је изашао текст, али је, чини ми се, добио посао само на годину дана. Ђути, даће Бог јопет.

Е, сад критика :) Филм траје дуго за један документарац, сат и нешто. Али држи пажњу да не верујеш. Нема страшних сцена Нађине болести, иако су све време снимали. Филмску екипу Бог саставио. Редитељ, иначе Јованов друг, по професији је монтажер, а по потреби сниматељ. Његови сарадници: су млади, добри, сироти, сигурно кинту нису видели од овога. Музику писао неки наш момак из Чикага... Препоручујем. Од мене, овако строге и оволико критике – доста.

Тај филм се мора гледати обавезно и због једне главне, а чини се споредне линије – Јованових другара. Је..ш живот, Боже ме прости, без таквих другара. Један каже: „Све смо ми ово радили од наших пара. Купио сам бензин за хиљаду динара, било ми жао, могао сам то да ставим у кутију (за Нађу)“. Обични, простодушни млади људи, чисте душе, чисте, чисте. Чисте као анђели... Они су били два Јованова крила. То, кад они постављају ћирилични транспарент на надвожњаку на Новом Београду „Нађа, добродошла кући“, па то су антологијске сцене у српском филму. То мора да се види! Смејеш се до суза, а обузме те нека неописива, топла милина због толиког труда, волиш их као свој свога, иако их видиш само на платну. Ја у сваком од њих препознајем себе. Хоћу, бре, нешто добро, може, не питам шта кошта и ништа ми није тешко.  Може! Може да успе.

На крају филма, један од њих каже – „Победили смо државу!“. Феноменално! Феноменално!  Државу, која није хтела да спасе Нађи живот, јер није веровала да је то могуће. Богу је све могућно. државо! Из`ем ти лекаре који мисле да они лече људе. Њихово знање отписује људе. Боже ме прости, отписују ко председник САНУ Космет. Бог лечи, лекар је само инструмент! Добра намера лечи. Зато је Нађа оздравила. Ми смо, "пуни памети", доктора који је први пресадио коштану срж у Србији отерали из Србије, па сад немамо то оделење. То је доктор наука Мика Јанковић, чије је отац био доктор наука Брана Јанковић, Торлак носио по њему име. И Торлак смо продали! И Брани децу отерали из земље. Сад плаћамо операције, уместо да нама плаћају по пола милиона евра. Марш, бре! Где вам је добра намера?! Јеси ли све учинила, државо, као Јован? Шта си жртвовала, као Јован? Нас?! Па нас Бог не да, зато што смо се приљубили уз Њега.

Кажем, само треба да верујеш... И да хоћеш да мрднеш... 

Пуно ми је срце. Моја Србија није мртва. У Сава центар није дошла премијерска публика, а да млади стоје иза конопца и вриште што их виде. Обрнуто. Дошли су млади људи, пун Сава центар младих људи, да човек не поверује. Они су сами, на позив новинара, дошли на премијеру и купили карте. А српски џет-сет је стајао иза решетака и, чујем, вриштао је од бесова. Е, то је разлика између нас и Запада. Мо'ш ме убијеш и да ми узмеш тело, ал не можеш да ми уземеш душу.. Некима можеш, некима нама – не!

Ми смо синоћ били срећни, јер смо били с милим Богом. Хвала ти, Боже, на прилици. А и победили смо државу и то баш у тренутку кад се десио државни ментални удар... Моје тугом убијено срце почело је синоћ поново да куца... С Нађом сам оздравила и ја!  Србија није мртва, народе, Србија – није мртва! Оживела је и мртва филмска критика. Ево је.. Каква је, таква је, али је жива.

ПС Филм мора да се гледа. „Ко је Србин и српскога рода...“ Гледање овог филма је наш бој за нашу државу, за нашу децу, па ко не дош'о да гледа... Не дош'о. Нема везе. Ми, који смо дошли, купили смо карте за нешто веће од пројекције. Нађа нам је спасла душе и ми ћемо се поново наћи у светлу и радости као синоћ. Ја у то дубоко верујем. Не да верујем, ја ЗНАМ да ће бити тако. Видела сам синоћ где ми је место – с добрим људима, у радости и захвалности. 

Петак. 28.4.2017. Ево га филм на јутјубу... Била премијера у 19 ч на "Блицу". Иди, бре, опет се радујем и плачем. У кући ме зову "Шмрц".