петак, 2. август 2019.

ИМА ЛИ "АРХАНГЕЛА" НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ?

Једном један човек уобразио да је Свети Архангел Михаило. Пошто-пото је хтео да разговара са Патријархом Павлом и зато је редовно и упорно одлазио у београдску Саборну цркву у којој је Патријарх служио. Но, ђакони и чтеци штитили су за време службе свог светог Патријарха, те се "Архангел" досети да пред крај службе претрчи улицу и улети у Патријаршију која је прекопута Саборне цркве. За њим су појурили и ђакони, али, како се служба завршила, брзо је стигао и Патријарх. Мало и споро је говорио, а ходао је брзо, само се за њим вијорила мантија. Ђакони саваташе "Архангела" и почеше да се правдају пред Његовом светошћу да имају проблем с тим човеком, који хоће по сваку цену да разговара с њим.

- Ја сам Архангел Михаило! - рече човек.

Патријарх с неописивим миром стави кључ у браву на вратима кроз која је хтео да прође и још мирније рече:

- Онда ја нисам достојан да разговарам с Вама - и уђе где је хтео. 

Патријарх Павле, светло које се не гаси

  Иако ово подсећање на нашег Патријарха служи да охрабри оне којима други досађују својом причом, посебно оне којима људи причом наносе зло, ја ћу га подићи на ниво изнад наших малих глава (јер ми смо мали људи, па имамо мале главе) и поставити је као огледало Великим главама. Где су те велике главе? 

Па на факултетима. И на Академијама, да... Ух, тамо их има посебно. Онда на руководећим местима. Међу чиновима исто...  Зашто мислим да су тамо Велике главе? Не мислим ја. Они мисле. Неки с правом, а неки нису свесни да су "Архангели", иако тврде да су атеисти... Не, нисам добро написала... Они који би имали право тако да мисле, никад тако не мисле. У томе и јесте њихова величина... Али, хајде да видимо има ли заиста "Архангела". 

 

Гледала сам на Јутјубу данас снимак једне ТВ емисије у којој је речно да проф др Милош Ковић, који је предавач на катедри за историју београдског Филозофског факултета, треба да плати неколико казни од 500.000 динара јер говори истину. Кад смо код истине, да кажемо и то да проф. Ковић не мора да плати толике паре, јер још нема пресуда које би га на то обавезале. Али има индиција да би могло тако да буде. На пример, Ковић је дигао глас због удаљавања стручњака са те катедре. Ја кажем да су то били стручњаци, није о стручности говорио Ковић, он то зна и подразумева, дакле, ја то кажем,  јер да нису, како су уопште били примљени на та места? Па, ако су стручни, што их отерасте? Ако нису, што сте их примили? Али да не отварам то питање, јер би оно могло да пукне шамарчину не само једном декану и не само једном шефу катедре за историју, него и целом том колективу. Дакле, нећу то да радим, није ми нужда, кад се стручност на факултетима подразумева. Морал се не подразумева, а знање, ваљда, није спорно.

Дакле, Ковић је опасан за оне који мисле да могу да отерају кога год хоће. Па и њега. На који начин је опасан? Па, упалио је светло у кујни. И сад смо сви све видели. Сад остаје да суд каже да ли је укаљао углед некоме ко прима плату као професор на Филозофском факултету али не држи часове.  Мени лично не мора то суд да каже. Довољно је оно што причају студенти. Али ћу ја вама рећи нешто: ја сам доктор наука, а моја другарица, магистар, и познаница која је исто доктор наука, дакле нас три, имамо примања укупно око 53.000 динара месечно (по средњем курсу НБС на дан писања овог текста то је тачно 450 евра, нас три заједно, два доктора наука и један магистар). А неко прима плату на факултету и ради - шта?! Не верујете? Не, ја не лажем. Бојим се Бога и не смем да слажем. Рекао ми Патријарх Павле: "Кад смо са истином, онда смо директно с Богом". Па, шта`ш више? Нисам ваљда луда  да не будем с Богом. Јер кад нисмо с Богом, ми смо директно у канџама демона, њему служимо и с њим се дружимо. А мислимо да смо у  праву...

 

 Проф др Милош Ковић упалио светло

 

Ово паљење светла у кујни ми је познато. И мени се деси да кад упалим светло, видим укочене бубашвабе. Као, "Нисмо ту". Али, људи нису бубашвабе. Неки  кад паљењем светла буду затекнути у томе у чему јесу и где јесу, поднесу кривичне и парничне тужбе, као што је ово сад учињено против господина Ковића. Ти људи мисле да су веееелииикииии и нико не сме да им каља углед...

Не, па наравно да Ковић није њима укаљао углед. Какав углед има неко ко мало ради, или не ради, а прима плату? И ради другима о глави...? Избацује колеге са радних места на која су ови дошли утврђеном процедуром, коју контролишу и избацивачи и ћутолози.


Ко су људи који се понашају као богови? Који без Бога одлучују о туђим судбинама...? Ааааа, то нису богови, кажете? Слажем се.


А јесу ли "Архангели"? Којих ми нисмо достојни, како рече Патријарх Павле оном "Архангелу Михајлу". Не знам.


И нећу да размишљам о томе. Молићу се  правом Архистратигу Михаилу да развеје зло које се накотило по Србији, јер не може се више... Бар смо ми народ који има химну "Боже правде". Једини смо народ који има молитву за химну. То је вапај, вековни српски вапај за правдом. Па Бог то чује. Бог је правда. Бог је истина. Сам је рекао "Ја сам истина, пут и живот". Бог је мир. Бог је љубав. Бог је лепота. Бог је радост. И ми смо у заједници с Њим.

Знате како знам да смо у Заједници с Богом? Знам по томе колико се деле моји текстови, јер само о Божјим темама пишем. А деле их и атеисти зато што имају урођен осећај за правду. Често већи него ми који смо дисциплиновани верници... И кад ово прочитате и кад поделите с неким, ја знам да смо из једног јата, с једном душом. И с једном силом која ће нас одбранити од умишљених Архангела ма где се они налазили. И ма колико их силе зла штанцовале.

Не, нисам споменула окупаторе и слуге. Говорим о правим анђелима и "Арханђелима" којих нисмо достојни :)


ПС Не дај се, роде!

(Како "Шта ми би"?  Прорадила ми интелетуална одговорност. То лепше звучи него оно: "Марш, бре" и онда следи списак... који можете претпоставити и сами. А може уместо "Марш, бре" и "'Ало, бре! Има нас још који палимо светла! О, има нас, онолико. И нас, доктора наука. А и ваших студената".)