среда, 18. децембар 2019.

ЈЕ Л' МОРАЛА ТОЛИКА БРУКА И ЗА НИКОЉДАН?!

Нас је непријатељ увек тукао на наше наше највеће празнике. Бомбардују на Васкрс, на Мојковцу бранили се на Божић... И све тако редом... Мој најчитанији текст је "Је л` морала толика брука на Светога Саву?" ал` то је културолошка згађеност пред овим шта се за Никољдан десило... Башибозлук из Патријаршије одлучио да "управља" ловом коју ми остављамо кад одлазимо на гроб Патријарха Павла. Сменили игуманију! То нема у Тунгузији. И ставили попа да управља ловом. И манастиром, наравно. Сестринство се обратило јавности с једном молбом... И то је дигло васцело српство на ноге! Срам вас било, часни оци! Пардон, "часни" оци. Срамота до Неба!

Аман, бре, колико вам је доста?!


Шта се десило? Ма... Тек ће да се деси.
Неком, да простите, зинуо глутеус за паре које народ оставља тамо где је сахрањен Патријарх Павле. Сећам се, пре неког времена причало се у мојој цркви да је садашњи Патријарх хтео да прода неку њиву која припада манастиру Раковица. Коме? Неком кладионичару. Сад, видим, ту је нека приватна болница. Можда и није било ни онда за кладионицу, коцкарницу, шта ли, него народ тако тада причао. И можда Патријарх с тим заиста нема везе. Неко има, али то нису монахиње. И шта се десило? Народ чуо, свако зна по неког, звали новинаре. И најцрње новине по цркву пошаљу свог изврсног новинара. Игуманија није могла да разговара са њим. Била код зубара. Цео дан. Цео целцијати. Сутрадан дође поново, мати опет код зубара. Шта ће, стисла је мука 😀. Новинар чекао, чекао, чекао. И одлучи да посети купца њиве. Несуђени купац се згрануо, није имао појма да ствари стоје тако. И одустане. Сад је никла болница. Без икаквог сагласја манастира, наравно. 

 Е, и то је мало. 

 Патријаршија је одлучила да, супротно канонима који налажу да жена управља женским манастиром, у управљање уведе мушкарца, и то не монаха, него световног попа! Зашто? Па паре!!! Али... Игуманија и сестринство се не дају. А народ не да ни манастир, ни сестринство мимо канона.  Дошао у манастир и намесник Бранко да направи ред (Зум, зум, зум-зум-зум). Рекао једном новинару,  смиреним духовним гласом, новинару Еспреса, да ће му разбити апарат ако га буде сликао. И отишао у полицију да тражи помоћ да уђе у манастир. Полиција, кажу, није реаговала, јер није било нарушавања јавног реда и мира. А сликали га, ипак. Браво за Еспресо! Сад сви знају како изгледа. Па шта ако знају? Могу да му пљуну под прозор. Ма не! Од толико мисаоног  пљувања под прозор, јер то ти кажу уместо "Шта ми можеш?!", Патријаршија није постала упљувана. Верни народ не пљује на своју Цркву. Никад. А сад нема ни комуниста, па не мора да се пљује по задатку. Него то они унутра сами пљују на Бога горе, па им одозго пада на образ.

Тако је Патријаршија упљувана. Сироти они који су честити, а раде или сврате тамо. Не разумем шта мисле "одлучивачи" у Патријаршији, да ће на толико уништење функције цркве у народу, тај исти народ до смрти да ћути?! Да ћемо да одћутимо што "неко" хоће да "управља" парама које ми остављамо из љубави према свом Патријарху Павлу...?! Па да л` је тај "неко" свестан да је на сахрани свог најомиљенијег духовног бића, било, кажу, милион људи? И да ли је тај "неко" свестан да је наш свети Патријарх сам пожелео да буде у том манастиру? Па ваљда је он могао да процени каква је та игуманија коју сад смењују. Жена је ту 60 година. Па да је сваког јутра устајала у три сата да се моли, па она је својим молитвама освештала тај манастир. И сад ће неко да је смењује?! Што је нису сменили док није било толиких пара? Па Патријарх Павле чува то сестринство, како су "одлучивачи" тако плитки...? 

Аман, даље руке од наших пара! Гуликоже, сецикесе, кинту једну од мене неће добити! А са сваком добрим протом, који састрадава са нама, сестринствима, ма уопште монаштву, све што је у мом поседу и моћи, поделићу. Нормално, не мислим на фенси монаштво, него оно дубоко, право, испуњено љубављу. Еј, бре, дошли смо дотле да многи наши попови немају радно време! Ти никад нису у храму, осим на јутарњој молитви и на Литургији. Увече дође само онај ко је дежуран. И наплате опело 10.000 динара. Толико тражи мој свештеник. А ми запели да умиремоооо онолико. Па што да иде у храм, довољно нас 12 да умре, ето попу супер плата на Земљи. Ако немамо, доћи ће наша одбегла деца из иностранства, па ће да плате попу колико год да тражи. Ало, бре, битанге! Па нисте само ви Црква! Ваљда су сви крштени тело Цркве? А?! Кинту нећете да добијете, ако изнервирате овај народ до лудила. Све ћете да радите џабе, као аутентични бесребреници. Ово што је урађено у Раковици је крај поповском безобразлуку. Нису честито стали уз народ од Првог светског рата. (Опростите, никада нисам била овако оштра, али ништа горе за народ од безобзирног човека у мантији.)

 Одгледајте ово, ако вам је имало стало до Патријарха Павла.  Док неко то не избрише. Ако имало имате душе.


ПС Добра, бре, ова монахиња. Она каже да је неко изманипулисао Патријарха. Јој, сироти наш Патријарх. Толико га манипулишу и, истовремено, у потаји деру народ и продају црквену земљу, да испада да је неспособан да препозна манипулацију... Па ако је неспособан, нека се повуче. Народ ће му, не сумњам, дати отпуст. 

Недостојни нас уцвелише на навечерје Никољдана. Мисле, пола Београда слави, а пола иде на славе, па неће нико приметити. Тако је мислио и Слоба, покој му души, па нас Патријарх Павле дигао пред зору да пробијемо кордон у Коларчевој. Е сад је тај кордон свуда око нас, а Патријарх зове да кренемо за њим. Има ко нас да води. Неко је жив кад се упокоји, а неко је мртав за живота. Одох за оним живим. Њеему моје паре не требају. Треба му моја часна душа и љубав. Ако имам... Ма, имам.

Обавезно прочитати: Наставак, други текст на ову тему