уторак, 31. децембар 2019.

Нећете веровати ко стоји иза хаоса у Црној Гори

Црна Гора. Одузимање цркава. Протести. Народ на улицама. Одлучност. Блокаде. Београд. Метеж у саобраћају због Нове године. "Не идемо даље. Блокирана горе улица. Протести". А гужва, гужва. Очигледно Београђани иду кућама... У своје мале вароши из којих су дошли. Осим старих Црногораца. Они не мичу, јадна. Ене иг лелечу у глас у хотел "Москва" и другијем кафетеријама у град. Колапс. А пазар мали. Муштерија нема. Осим у тржним центрима. На њима је неко отворио групна врата пакла и виче: "Купи! Купи! (Дубоким гласом) "Охохо, хохохо". Па онда "Звончићи, звончићи...". Гласан смех. Псовке због кркљанца. Спомињање пуњене плећке, што у преводу значи "свастикин бут". И журке... Ван тога само мук, забринутост и беда. Нису се сви упецали на "Црни петак". Немају пара, а иначе... 😀. Све у свему... Нешто злокобно вибрира у ваздуху. Ко стоји иза наше патње?


Профимедијина слика. Најбољи су.

Пратим помно шта се дешава у Црној Гори... Риђа сам. Кажу да, по мајци, вучем корене из Риђана, поред Никшића. Моји се иселили оданде у 18 веку. А говоре ка да су и сад у Никшић. Нема "ф", нема "х". А има "онђе" и "`вамо" и "све ти је то иста пређа". Вероватно би се сад врћели у гробовима ка вентилатор да се нијесу за живота молитвама смиривали. Рекли би ми "`Вако ти је тамо било вазда - свој на свога свагда, а све по народу. Него се ти моли, благо ђеду. И ти ћеш ускоро нама `вамо". Е, та свест да ћу ускоро "тамо" ђе ми је ђед даје ми могућност да сагледавам ствари некако у пуноћи. Дакле, на моје питање "Шта би ово?! Како, бре, да узму цркве?!" одговор није "Полуђели, па зато", јер то није Божји одговор. Ако смо Божији, нећемо никога вређати. Наше је да уочимо да су ти што то раде несвесни да ће мрети. Страх од смрти спутава човека да уопште мисли да ће се Богу представити кад га Бог позове. А тад ће, хтео - не хтео, веровао - не веровао, дати одговор на многа питања. Наш страх какве ћемо одговоре дати кад дођемо на то судилиште, то је тај Божји страх. То није страх од Бога. Што бисмо се плашили Бога који нас воли? Ако нас воли, што ово све допушта, питате? Молите ли ви Бога да не допусти зло? Не? Па како мислите да буде боље...? Зло чине људи, не Бог. 

Е, проблем је у томе што људи не знају ништа о Богу. "Ја не верујем да Бог постоји", "Ја сам атеиста". А има и оних "Ја сам дубоко религиозан човек", што би рекао  један наш писац, па кад видиш колико је псовки ставио у уста Светом Сави, видиш шта значи реченица "По делима ћете их препознати". Ни тај не верује у Бога, не брините, нисте сами 😀. А ни онај који за опело тражи 10.000. А нарочито онај кога ништа живо не занима. "Шта ме брига шта ова пише! Заболе ме". 

 

Две су ту несреће. Једна је што не идемо у цркве, а друга што у нашој цркви углавном нема ко да ти каже да је Бог - логос. А нарочито не уме да ти објасни шта је логос... Пре ћеш објашњење да нађеш на Википедији него у цркви. Логос је, приђите да вам шапнем, гр. λόγος — ум, реч, говор, словесност, смисао, начело, закон, наука и друго. На пример, свест. Шта то значи? То значи да реч Бог треба да замениш овим речима, па ако ти не верујеш да постоји космичка свест, чији је делић у теби, ако ниси свестан да сад читаш, ако немаш ума и не верујеш да то постоји, онда - добро... Опрости. Али ако имаш свест, ако си свестан да имаш ум, онда ти само један корак треба да схватиш да је то оно за шта кажемо да смо створени по Божјем лику, јер је то само делић Логоса, Бога, космичког ума у нама. И наш задатак је да се што више приближавамо тој сили. Е, како то можеш да развијеш код себе? Прво - не прљаш то што је у теби свето. Треба да будемо као дете. Не инфатилни, него чистог срца. Знате шта су научници открили? Сад ћу да вам кажем...

 

Научници су рекли оно што је Никола Тесла одавно рекао "Све је вибрација". Али, нисам  Веља Абрамовић, па ћу то просто да кажем, н`умјем боље. Ако здрав човек вибрира на 50 не знам чега, а онај ко се здраво храни и три пута недељно вежба вибрира на 70 не знам чега, ако се неизлечива болест деси кад човек падне на 20 тих не знам чега, а да молитва пење људски организам на 1000, па онда наши стари нису били луди што су постили и молили се. Данас сви раде тест интолеранције, али га се мало ко придржава, а нарочито не посте. Опет, они који посте, једу живу хемију као замену за мрсно, али се бар моле. Цркве су препуне. И у томе је јадац, не може се бити хришћанин како ми мислимо да треба, него како драги Бог заповеда. Све у свему - мршаво. Раслабљено. 

 

Дакле, иза наше патње стојимо - ми! Запрљани. Али није увек тако. Некад се патња индукује споља. Па, бар, ми Срби нисмо толико глупи... Знамо ми то и-хај! Али сад је огољено, пише Искра. Кога мрзи да прочита, да му сажваћемо, лакше ће повратити. Суштина је да је генерал потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, казао  у недавном интервјуу за „Глас Америке“ да Србији и земљама региона „треба пружити подршку и заштиту од притиска Русије“, при чему је СПЦ означио као главну претњу за довршавање посла на Балкану". Па даље пише "Као део шире стратегије обрачуна Запада са православљем, управо у том кључу могу се тумачити и прогон СПЦ из Северне Македоније, али и најновије појачане тензије и притисак на епархије СПЦ у Црној Гори. Што се потоњег тиче, утисак је да нагла идеја председника Црне Горе Мила Ђукановића о хитности обрачуна са СПЦ није потекла из његове главе, већ да је у питању само фрагмент укупне политике НАТО у региону, у његовом сукобу са православљем". И шта генерала брига да ли си ти постио или славио Нову годину. Он би да те сравни, па ти после објашњавај Богу шта си радио и који си. 

Генерал Хоџис (фото: Профимедиа)

Људи, па ово је рекао и проф др Милош Ковић у "Печату" у тексту "Истином против конвертита". Ово би морало обавезно да се прочита. Е, ал` ми смо такав народ да више верујемо непријатељу него пријатељу. 


Непријатељ зна шта хоће, али како ће то што хоће, е то зависи од конвертита, од оних који су били православни па су конвертовани у долар. И то није од сад. То је од и-хај. И кад није био долар, кад су биле аспре. А то данас изгледа овако:

Овај што би нас газио Хамером је син функционера ДПС у Бијелом Пољу и упосленика у Министарству финансија (Пореска управа) Салка Чоковића, Недим Чоковић, пишу Новости.


Е, ал` има још бољих конвертита. Ма нису ни конвертити 😀. То су интелектуалци који траже да се Србија не меша у унутрашња посла Црне Горе. Јесам доктор наука, ал`, брате, нисам, интелектуалац. Код интелектуалаца мож` да нађеш више алкохола и пара, него интелекта. Ја сам више овамо... Ближе Раши Поповићу и Милошу Ковићу, гањаним историчарима. Ближе "антивакцинашици" др Јовани Стојковић него овима... Ма нисам њима ни принети, него су ови побожни и одважни. А има и оних који су побожни, али нису одважни. Посебно у униформама, црним, белим, сивомалинастим... 


Ево списка ових "правих" интелектуалаца који иду у живот без једне половине главе, оне духовне. Они мисле да је сва духовност, наука и уметност. Ево их. И нека њих.

Латинка Перовић, историчар
Стјепан Месић, председник Председништва СФРЈ и председник Хрватске
Милан Кучан, председник Словеније
Будимир Лончар, министар спољних послова СФРЈ
Богић Богићевић, члан Председништва СФРЈ
Раиф Диздаревић, председник Председништва СФРЈ
Харис Силајџић, председавајући Предсједништва БиХ
Азем Влласи, адвокат
Вељко Булајић, редитељ
Богдан Тањевић, кошаркашки тренер
Шербо Растодер, историчар
Иво Голдстеин, историчар
Хуснија Камберовић, историчар
Миливој Бешлин, историчар
Момир Самарџић, историчар
Никола Самарџић, историчар
Живко Андријашевић, историчар
Драган Марковина, историчар
Един Омерчић, историчар
Аднан Прекић, историчар
Иво Вајгл, дипломата, члан ЕП
Жарко Папић, директор ИБХИ
Димитрије Поповић, сликар
Сенад Пећанин, адвокат
Тамара Никчевић, новинар
Соња Бисерко, Хелсиншки одбор у Србији
Милорад Поповић, писац
Борис А. Новак, писац
Мирјана Миочиновић, драматург
Владимир Арсенијевић, писац
Филип Давид, писац
Светислав Басара, писац
Ненад Прокић, драматург
Ветон Суррои, писац и публициста
Андреј Николаидис, писац
Схкелзен Малиqи, филозоф
Владимир Милчин, редитељ
Дино Мустафић, редитељ
Радмила Војводић, редитељ
Емир Хаџихафизбеговић, глумац
Наташа Мићић, посланица у Скупштини Србије (ЛДП)
Чедомир Јовановић, народни посланик, председник ЛДП
Ненад Чанак, народни посланик, председник ЛСВ
Бојан Костреш, политичар (ЛСВ)
Александар Оленик, адвокат
Тања Петовар, адвокат
Александар Секуловић, Савез антифашиста Србије
Синан Алић, новинар
Нерзук Ћурак, политиколог
Проф. Едина Бећиревић
Проф. Гјyлета Мусхколај
Слободан Бацковић, академик ЦАНУ
Славо Кукић, социолог
Есад Дураковић, филолог
Бранка Драговић Савић, новинар
Динко Грухоњић, новинар
Слободан Саџаков, филозоф
Томислав Марковић, писац и новинар
Белул Беqај, новинар
Лула Микијељ, активисткиња
Срдјан Шушница, социолог
Изабела Кисић, Хелсински одбор у Србији
Реуф Бајровић, политичар
Агон Бајрами
Славиша Лекић, новинар
Борис Варга, политиколог и новинар
Златко Диздаревић, новинар
Бошко Јакшић, новинар
Драган Бањац, новинар
Мијат Лакичевић, новинар
Гордана Суша, новинар
Боро Контић, новинар
Драган Бурсаћ, новинар
Емир Суљагић, новинар и писац
Наташа Говедарица, драматург
Снежана Чонградин, новинар
Павле Радић, колумниста
Бојан Тончић, новинар
Душан Мијић, предузетник
Проф. Иво Комшић,
Сузана Кадирић, новинар
Ћерим Бајрами, политичар
Есад Растодер
Русмир Махмутћехајић, Међународни форум Босна
Милош Ћирић, политиколог
Проф. Ферид Мухић



Ово је објавио црногорски portalanalitika.me, јер ко би им то овде објавио? Јој, муке моје... Смејала сам се како су паметни, љуби их мајка. А није смешно. Сабрали се на једном месту да ударе на Бога. Пљунули у вис, а оно пало на њих, као што увек и пада. Такав је закон. Гравитација. Али нисам се смејала само због тога. Сетила сам се како су критичари Мухарем Первић, Авдо Мујчиновић и Феликс Пашић напали комад "Мрешћење шарана" које је 1984. године забрањен да се игра у Пироту у режији Драгана Јаковљевића, а неколико месеци касније је тиме отворен Звездара Театар, али је режирао Дејан Мијач. Што рече један млади редитељ "Од вас професора ми, ваши студенти, не можемо да радимо". Али нисам то хтела да кажем, него сам се сетила шта им је одговорио Аца Поповић... Отприлике овако "Неће ваљда један Феликс, Авдо и Мухарам да бране српску културу од једног Поповића". Е, тако и ови... Они ће да бране српску цркву... Туга... Они могу да бране само генерала НАТО пакта Хоџиса... Нехотице, наравно. А принадлежности ће имати хотимице.


И шта ће сад да буде...? Сад ће да буде Нова година. Шалим се. Па то је антиципирао Бора Тодоровић у филму Балкан експрес"

|

А ми? Ми овако:

Ову фотку ми је за ову прилику дао господин Д. Гајић, фото-хронолог Београда. Маестралан тип. Слика је направљена преко пута Техничког факултета у Београду, тамо где је онај велики пословни солитер, где је Телеком, МТС. Где је онај паркић, да. И све би то мање-више било занимљиво да слика није направљена 1941. године! Све као шала, комика, само позитивно, срећна Нова година, и одједном - трас!


Дакле, ко стоји иза хаоса у Црној Гори? Генерали? Конвертити? Уцењени? Не. То су оруђа у рукама Зла. А то је мнооооого више од поменутих. То је борба на космичком нивоу. Злу највише смета православни хришћанин, па удара на православне и у Црној Гори, и на Космету, и у Босни, о Хрватској да не причам. Чуј, Стипе Месић потписао ово чудо да се јави да је жив у празној Рватској. А Словенац ме узненадио. Избегао за време Другог светског рата у Србију, овде га примили, гајили, хранили. Па да... Тако то иде. Храни Кучана да те уједе... Па удри на православне у Палестини, Египту, Сирији, да би стигли до Русије. Па и у Грчкој мрцваре православне. Убише Грчку економски. Јесу ли се Грци одрекли Бога? 

 

А ми? Ми у радости и весељу, у време поста, чекамо нову мигрантску кризу, радујући се Новој години... Бог да нас спасе. Амин. (Амин у преводу значи "Нека тако буде"). Прекрстимо се и помолимо за људе у Црној Гори. Одмах.